Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

DINÀMIQUES PER TREBALLAR L' AUTOESTIMA A SECUNDÀRIA

Àmbit social


Font: Flickr. Autor de la foto: Yo+ Espejo. Foto: Espejo, espejito mágico... Licenica CC 2.0

Cada cicle educatiu té unes necessitats diferents. Per treballar l'autoestima a secundària és necessari centrar-se més en allò lúdic. En aquestes edats és convenient començar a aprofundir més en la identitat, qualitats i capacitats que tots tenim, de manera conscient i experimental. A més, hem de tenir en compte que a secundària el tema de les inseguretats és molt més delicat, de manera que haurem d'anar a poc a poc, evitant forçar els alumnes a mostrar-se tal com són des d'un principi.
A continuació, us mostro cinc de les dinàmiques que faig servir per treballar l'autoestima i l'autoconeixement a secundària, esperant que pugui inspirar i ser-vos útil amb els vostres alumnes. Som-hi!

1 · Parlar en un idioma inventat

A) Descripció: Proposem als alumnes que caminin per la sala/aula en totes les direccions, mentre el educacor/orientador proposa aquests temes: saludar, preguntar l'hora, parlar del temps que fa, parlar de l'última pel·lícula que vam veure, parlar de què farem el cap de setmana, parlar del mal que van les coses amb la crisi, enfadar-nos, declarar el nostre amor a algú ...

L'educador marca quan es tracta un tema o un altre. Mentrestant, els nois i noies han d'anar caminant o ballant per la sala (ens ajudarem de música).

Objectiu: Trencar el gel. Expressió corporal. Parlar des del meu "jo" més essencial.

 B) Descripció: La dinàmica serà similar a A, però aquesta vegada els alumnes es posaran per parelles. Un d'ells dirà una frase en un idioma inventat; i l'altre haurà de traduir-la al nostre idioma.

Objectius: Empatia, vincle, creativitat.

C) Descripció: Seguim per parelles. Aquest cop algú dirà una frase o paraula en el nostre idioma i l'altra persona haurà d'interpretar-lo corporalment.

Objectius: Expressió corporal. Empatia, vincle, creativitat.


2 · Dinàmiques de cercles

Es tracta d'una gran eina, ja que tots els nois/-es estan exposats i no hi ha oportunitat de amagar-se. No obstant això, si algú decideix no participar quan li toca el seu torn, podrà dir que tria no fer-ho, donant la cara i verbalizánt-ho davant els seus companys (veurà que no passa res dolent per decidir no participar). Serà positiu que tots se sentin lliures de triar (en un sentit ple) si desenvolupen una dinàmica o no.

Proposta del cercle canviant

Descripció: Sempre hi haurà algú al mig i ha de verbalitzar una cosa que pugui tenir en comú amb altres membres del grup: que es tenyeix el cabell, haver nascut a l'abril, que no li agradi el futbol, ​​que li agradi el reggaeton, portar ulleres ... la idea és que tots tinguin el seu moment. El que està enmig haurà de dir alguna cosa que tots puguem tenir en comú. Amb cada frase, tots han de canviar de lloc en el cercle i sempre quedarà algú al mig de nou.

Objectiu: Amb un joc tan simple desenvolupem un procés divertit per treballar l'autoestima. Només pel fet de treballar en cercle ja hi ha grans beneficis (si a més podem acompanyar de música la dinàmica, serà un altre ancoratge i reforç molt positiu). Quan el / la adolescent del centre proposa un tema en comú i veu que el joc funciona, s'està valorant la seva creativitat i imaginació i, per tant, se sentirà més capaç. Al seu torn, és un joc que ens fa estar atents i treballa la velocitat de reacció. A més, quan algú no aconsegueix el seu lloc i es queda al mig (és el diferent en aquest moment) ho accepta i s'adona que no passa res. Per descomptat, serveix per veure totes les coses que tots tenen en comú i per tant es treballa la integració en el grup.

3 · Anunci publicitari d'un mateix

Descripció: Cada participant fa una llista de, almenys, cinc qualitats positives en la seva persona (corporals, del seu caràcter, mentals, culturals, en el terreny de les relacions personals, com a membre d'una família o un grup, habilitats, destreses , etc ...) i cinc èxits positius en la seva vida. El professor pot imprimir abans de la dinàmica una guia d'exemples i qualitats postives, que l'alumne pot llegir per reconèixer-les en ell, si se sentís bloquejat a l'hora de valorar-se i incapaç de reconéixer en si mateix cinc qualitats positives.

Objectiu: Habilitats d'auto-revelació i auto-coneixement cap als altres. Augmentar l'autoestima.

 4. La línia del temps

Descripció:
A) Cada participant tindrà un full que dividirà en tres parts: passat, present i futur. Han de representar-se a si mateixos en les tres parts, escrivint i dibuixant. Serà optatiu que ho comparteixin amb el professor o amb els seus companys; o poden guardar-s'ho per a ells mateixos.

 B) Farem la línia del temps experimental: Marcarem una línia del temps imaginària en l'espai que tinguem. Les noies i els nois tancaran els ulls i repassaran mentalment el seu passat fins al moment, romandran aturats en el seu lloc de peu (el present). Una vegada que tots hagin arribat, els farem pensar en el seu futur desitjat. Caminaran amb els ulls tancats en la línia del temps i pararan quan considerin que hagin arribat a aquell moment desitjat que els faci sentir bé. Seguidament, els demanarem que parlin amb el seu "jo" del present; i que ens expliquin què han fet per arribar fins aquí. Aquesta dinàmica és molt potent si es dirigeix ​​correctament, l'òptim és que es desenvolupi de la mà d'un coach expert en adolescents i secundària; si la desenvolupa el professor, però, és important que faci les preguntes adequades, per verbalitzar als alumnes de què són conscients si creuen en ells mateixos.

Objectiu: Crear un fort sentiment d'identitat i potenciar l'auto-coneixement (és el primer pas cap a l'autoestima).

En l'exercici A es treballa més la part d'auto-coneixement i identitat. En el B, aportem als participants energia i força; i  un sentit de responsabilitat cap a ells mateixos.

 5. Relaxació i PNL (programació neurolingüística)

Descripció: Un mentor-professor dirigeix ​​una relaxació fins a aconseguir un punt de connexió amb nosaltres mateixos. Un a un hauríem de dir als alumnes paraules com: ets únic, ets especial, ets valuós, et veig, ets benvingut. Després. Els alumnes de distribuiran per parelles i es encoratjar mútuament.

Objectiu: Potenciar l'autoestima de forma directa. No estem "programats" o educats per dir-nos aquestes paraules en el dia a dia. Però la realitat és que tots som únics i, per tant, tots som especials. Tots tenim capacitats i qualitats, sigui quin sigui el nostre caràcter.


Creure és crear. Creient en nosaltres mateixos, crearem felicitat.

Julián Pareja Escudero (coach)

Notícies relacionades

    No hi ha resultats per a aquesta cerca
A dalt